برندینگ شخصی
واقعیت بین الاذهانی، داستانهایی هستند که به دلیل باور مشترک تعداد زیادی از انسانها، مورد پذیرش جمعی قرار گرفتهاند. مثلاً پول کاغذی به همین جهت ارزشمند است. بی شک اگر شما مثلاً ده دلار به یک شامپانزه بدهید به هیچ وجه حاضر نمیشود نارگیلی که در دست دارد به شما بدهد. او واقعیت بین الاذهانی ما را به سخره میگیرد! مرزبندی میان کشورها نیز مثال دیگری است. به عنوان مثال اگر از کره ماه به زمین نگاه کنید مرزی میان کشورها مشاهده نمیشود!
ارزش برند کمپانیها نیز مثال دیگری است. مرسدس بنز و آمازون و اپل و جنرال الکتریک و غیره یک واقعیتاند چون جمع کثیری از انسانها، ارزشمندی آن را باور دارند. اما این روزها شاهد فروپاشیهای عجیب هستیم. ارزش سهام شرکتهای معتبری که افرادی به آن دل بسته شده بودند، سقوط قیمتها در بازارهای جهانی نفت، تغییر حرف هر روزه سیاستمدارانی که گروهی چشم به کلام آنها داشتند تا جهتی را برای خود مشخص کنند و غیره.
برخی از این موارد، چنان انسانها را دلبسته و سرگرم نموده بود که هویتهای انسانی را نیز کمرنگ کرده بود. گویی همه فراموش کرده بودند تمام این قراردادها و باورهای بین الاذهانی، قرار بوده که برای بهبود حال، آسایش و کمال انسانها در یک زیست بوم پایدار طراحی شود.
در این دوران، انسانها نیازمند نوعی بازنگری و مراقبه در اصول و مبانی خویش هستند و توانمندسازی فردی به معنای تقویت قوای شناختی، ذهنی، نگرش و مهارت تکتک انسانها اهمیت یافته است. بوم برند شخصی نیز یک چارچوب مناسب و معتبر برای این منظور است و بدین جهت است که طراحی آن به افراد مختلف صرفنظر از جایگاه شغلی، سازمانی یا تحصیلی پیشنهاد میشود.
- ویکی پدیا: کتاب فکر کنید و ثروتمند شوید (1937) نوشته ناپلئون هیل
- اوین بار تام پیترز (1997) : ساخت برند شخصی از طریق توسعه استعداد، مهارت، دانش و تمایز
- Dorie Clark: what’s next? The art of reinventing your personal brand
برندینگ شخصی، روشی از شفاف سازی و برقراری ارتباط که شما را متمایز و متفاوت از بقیه میکند. برقراری ارتباط بین تعهدهای منحصر به فرد از ارزشهایی که شما برای ارائه به مخاطبان در اختیار دارید. نکته این است که پرسونال برندینگ مثل ایجاد اهرمی برای موفقیت عمل میکند.
- ایجاد نگرش از هویت ما (از هویت محصول/ کالا/کسب و کار/ شخص)
- نقش برندینگ در موفقیت: مثال جابجایی سنگ با اهرم و تکیه گاه
- ما دوست داریم دیده شویم! و دوست داریم خوب دیده شویم! ولی این برنامه میخواهد. سخت است. الگوهای روانشناسی پیچیده دارد.
نکات زیر را در پرسونال برندینگ باید مورد توجه قرار دهیم:
برندینگ شخصی روی موج بازاریابی احساسی سوار است. همچنین زمانی میتوانیم پرسونال برندینگ ایجاد کنیم که حتماً در کاری متمایز از دیگران باشیم.
- عامیانه نوشتن چیزهای پیچیده
- انیمیشن طنز برای مسائل مهم و حتی سیاسی (مثل سوریلند)
- و حالا فکر کنید که شما چگونه در کسب و کارتان متمایز میشوید؟ تو توجه داشته باشید که برند شخصی، یعنی شما چه چیزی بیش از رزومه خود در اختیار دارید.
واقعیاتی وجود دارد که اهمیت برندینگ شخصی را در دنیای امروز بیش از گذشته میکند.
- حدود 77 درصد کارفرمایان از گوگل به عنوان ابزاری برای تحقیق اولیه روی متقاضی شغل استفاده میکنند.
- حدود 35% کارفرمایان بر اساس همین اطلاعات، بدون اینکه از متقاضی دعوت به مصاحبه کنند وی را رد میکنند!
- جایگاه endorsement در دنیای امروز کسب و کار!
- ویلیام اردوا: رواج ابزارهای رسانههای اجتماعی، برندینگ شخصی را فراگیر، قدرتمند و کارآمد کرده است.
- هویت آنلاین و آفلاین خود را هماهنگ کنید.
- قانون طلایی 1: پرسونال برندینگ، روی موج بازاریابی احساسی سوار است! شما با احساس افراد سروکار دارید نه با منطق ایشان!
- قانون طلایی 2: برای پرسونال برندینگ، متمایز بودن شرط اصلی است.
- چگونه متمایز شویم؟
- عامیه نوشتن چیزهای پیچیده
- انیمیشن طنز برای مسائل مهم و حتی سیاسی (سوریلند)
- قانون طلایی 3: خودت باش و تظاهر نکن!
- قانون طلایی 4: هویت آفلاین و آنلاین خود را هماهنگ کنید! (هویت زیبای آنلاین، پیشرانی میشود تا هویت نامطلوب آفلاین خود را اصلاح کنیم)
- قانون طلایی 5: لازم نیست حتماً به کمال برسی تا پرسونال برندینگ را شروع کنی! با چیزهایی که داری شروع کن.
- قانون طلایی 6: بدون خلق ارزش برای دیگران، برند شخصیات دوامی نخواهد داشت!
اما بیایید همین امروز ساخت برند شخصی خود را شروع کنید. این کار را میتوانید با طراحی تابلوی زیر شروع کنید. این تابلو را در قطع A3 پرینت بگیرید و المانهای داخل آن را تکمیل کنید
بوم برندینگ، باعث نمیشود که شما برای شرکت خود برندسازی را تکمیل کنید، بلکه نقطه شروع کار است. مثل این است که شما یک ماتریس سوات (SWOT) در برندینگ برای خود طراحی کرده باشید. تازه مبنایی میشود برای آغاز فعالیتهای برندینگ.
بوم برندینگ، در ابتدا برای برندینگ شخصی (Personal Branding) طراحی شده اما با کمی ویژه سازی، میتوان از آن بهعنوان بوم برند کسب و کار نیز استفاده کرد.
امروزه عناوین بومهای زیادی را میشنوید (مثل بوم کسب و کار، بوم برندینگ، بوم توسعه فردی و غیره). اینها را با هم اشتباه نگیرید. قبلاً فقط بوم کسب و کار (Business Model Canvas) مشهور بود. الان از این تکنیک بصری، در حوزههای دیگر هم استفاده میشود.
در پایان هم اشاره کنم که حضور شخص بنده در حوزه برندینگ، عمدتاً از زاویه موضوعات استراتژی برندینگ یا (Brand positioning strategy) است. بدون استراتژی آب نخورید جمله اثربخش و مهمی است. استراتژی فقط در سطح کلان شرکت و یا در سطح کسب و کار کاربرد ندارد بلکه یک مدیر میانی خوب، در هر موضوع یا کارکردی، ابتدا از منظر استراتژیک به آن پدیده مینگرد. استراتژیهای کارکردی یا موضوعی، چارچوبهای تفکر، تحلیل و تصمیمات کلان آن حوزه را فراهم میکند. (نظیر استراتژی منابع انسانی، استراتژی برندینگ و بازاریابی، استراتژی دیجیتال مارکتینگ و غیره)
دیدگاهتان را بنویسید