جامعه پذیرسازی نیروهای جدید
انگیزه من برای نوشتن این مطلب، مشکلاتی بوده که هنگام ورود به برخی شرکت ها بعنوان یک کارمند جدید در سالهای گذشته با آن روبرو بوده ام. اگر شما هم فکر میکنید مشکلات زیر در برخی سازمانهای ما مشاهده میشود، خواندن این مطلب میتواند برای شما مفید باشد.
وارد شرکت جدید میشوید. بیش از یک ماه طول میکشد تا جهت بدست اوردن اطلاعات سازمان که برای انجام وظیفه شغلی شما ضروری است بجنگید چون میگویند اطلاعات شرکت محرمانه است !! مثلا شما مدیر آموزش یک شرکت میشوید اما اینطور نیست که به همین راحتی اطلاعات و سوابق آموزشی شرکت را به شما بدهند تا کارتان را انجامدهید !
وارد یک شرکت جدید میشوید. بواسطه ماهیت شغلتان باید با حدود ۱۵ نفر از ادارات مختلف کار کنید. خودتان به تدریج باید بکوشید با ایشان آشنا شوید، دوست شوید، روابط کاری برقرار کنید و …. حدود یک ماه هم طول میکشد تا تازه بفهمید اینجا با چه افرادی باید کار کنید و سبک و سیاق کاری هریک چگونه است.
وارد شرکت جدید میشوید. نکند انتظار دارید چون تحصیل کرده اید یا مثلا بعنوان کارشناس یا حتی مدیر وارد شده اید سریعا میز کارتان آماده باشد ؟ دو ماه هم تلاش کنید و درخواست خرید بزنید تا به تدریج میز و کامپیوتر و ملزومات اداری تان اماده شود.
و ….
این مشکلات و نظایر آن به دلیل نبود طرحی است که در مدیریت منابع انسانی میتوان آن را جامعه پذیرسازی نیروهای جدیدالورود (socialize ) نامید.
جامعه پذیرسازی در حوزه منابع انسانی، مجموعه اقداماتی است که انجام می دهیم تا کارمند جدیدالورود به شرکت را با اهداف و ارزشها و هنجارهای شرکت و فرهنگ سازمانی آن آشنا کنیم تا کارمند بتواند با اثربخشی بیشتری در آینده برای شرکت کار کند. کارمندی که با شرکت آشنا نشده باشد و عرف ها و قوانین و فرهنگ آن را درک نکرده باشد و ملزومات کاری اش آماده نباشد به احتمال زیاد، عملکردش کاهش یافته و حتی ممکن است ناچار به استعفا شده و یا شرکت ناچار به اخراج زودهنگام وی شود !
تصور میکنم شرکت قبل از اینکه یک طرح جامعه پذیرسازی تنظیم کند باید به سوالات زیر پاسخ دهد :
آیا می خواهیم برنامه ای رسمی برای اجتماعی کردن فرد داشته باشیم یا می خواهیم این کار را بدون تشریفات و برنامه های رسمی انجام دهیم؟
اجتماعی کردن به طور انفرادی انجام می گیرد یا گروهی؟
می خواهیم چه کسی مسئول اجتماعی کردن فرد باشد؟ (واحد منابع انسانی یا واحد متقاضی استخدام یا ترکیب اینها و ..)
آیا می خواهیم اجتماعی کردن فرد در مقطع زمانی خاصی صورت پذیرد؟
آیا می خواهیم شخصیت و خصوصیات فعلی افراد تازه وارد را حفظ و تقویت کنیم یا می خواهیم هویت جدیدی به او بدهیم؟
دیدگاهتان را بنویسید